banner-23

Wat is het gat in de markt

Zo mooi vind ik die één specifieke vraag die mensen aan mij kunnen stellen in al die jaren dat ik voor de Kamer van Koophandel werkzaam ben geweest. “Kunt u mij vertellen wat het gat in de markt is?” Daarop antwoorde ik: “als ik dat wist, dan stond ik hier niet meer”. Hoe prachtig is dan het bedenkelijke gezicht van de wellicht aspirant ondernemer te zien.

Een andere zijdelingse opmerking die men mij ooit teruggaf, was: “Ik heb wat geld over en ik zou graag een bedrijf willen beginnen. Alleen weet ik niet wat?” Deze uitspraak kwam van een grote stevige man. Om hem van een antwoord te kunnen voorzien, leek het me verstandig die “droom over het gat in de markt” toe te lichten met een voorbeeld. “Als er nu onderzocht was, dat het gat in de markt het starten van een kinderdagverblijf is…. zou u dan een kinderdagverblijf gaan beginnen?” Tja, op dat punt was hij het met mij eens, dat dat niet zijn keus zou zijn.

Wat voor deze man van belang is, op zoek te gaan naar zijn drijfveren, zijn ambitie en zijn passie. De vragen die je jezelf dan kunt stellen zijn: Wie ben ik? Wat wil ik? Waarover raak ik gepassioneerd? Welke uitdagingen zoek je in je leven? Hoe kan je deze uitdagingen mogelijk maken? Wat zijn je grootste doelen en dromen? Wat houd je tegen om deze doelen en dromen na te streven of te overwinnen? Als je voor de rest van je leven iets zou moeten doen waarvoor je niet betaald wordt, wat zou je dan doen?

Drijfveren zeggen iets over jouw motivatie, gedrag, voorkeur en waarden. Het is datgene wat jou beweegt om iets te doen of die keuze te maken voor je bedrijf. Het is wat jouw werkelijk beweegt. Een drijfveer is iets wat je al hebt, wat al in je zit en soms al in je kinderjaren tot uiting komt. Drijfveren worden bepaald door verschillende aspecten waaronder je omgevingsfactoren. Het hangt ook af van de fase van je leven waar je in zit.

Mensen met ambitie stellen zichzelf een duidelijk doel en niet zomaar een doel, maar een doel waar voor ze moeite moeten doen. Daarmee leggen ze de lat heel hoog en verwachten erkenning voor wat ze doen en kunnen. Deze mensen zijn dan in staat om met enthousiasme daar lang en hard voor te werken. Ze houden niet van stilzitten, omdat ze verder willen, hogerop, meer leren, zich ontwikkelen en meer verdienen. Daarnaast investeren ze in vakmanschap en doen moeite om een echte professional te worden. Ook zijn ze vernieuwend. Ze houden de dingen niet graag bij het oude. Dat wat ze zagen bij hun werkgever willen ze graag anders doen, omdat zij overtuigd zijn dat dat beter kan. Deze vinden dan de gaten in de markt, nieuwe doelgroepen en doen aan productvernieuwing.

En dan heb je nog passie. Passie is een persoonlijke visie, het is het bewustzijn van wat echt belangrijk voor je is, vertaald in van wat je wilt bereiken. Een persoonlijke visie komt van binnenuit, je kunt je er met hart en ziel voor inzetten. Vanuit die visie kun je dan kijken naar je sterke en zwakke punten. Wat moet je dan ontwikkelen? Doordat je werkt aan iets wat je belangrijk vindt en het pad erheen structureert, ervaar je vaak flow.

Samenvattend kan ik de volgende aandachtspunten voor optimale ontplooiing benoemen voor aanvang van een bedrijf. En wel: Talenten en passies herkennen en wordt de persoon die je bent, creatief en innovatief zijn, stimuleren en motiveren, vakinhoudelijk jezelf blijven ontwikkelen, denkkracht ontwikkelen, intuïtie ontplooien en vooral presteren vanuit bevlogenheid.

En wat is nu de praktijk? In deze economisch slechte en hectische periode nemen aspirant ondernemers niet de tijd om te kijken wat echt hun passie is. Op dit moment vallen er zoveel ontslagen en komen mensen in een situatie, waarbij ze met hun handen in hun haar zitten. Hoe nu verder ? Na lange tijd gesolliciteerd te hebben is er nog maar één uitweg bij het aflopen van de uitkeringstijd en dat is het starten van een bedrijf. Het aantal startende ondernemers stijgt aanzienlijk de laatste jaren. En de meesten die starten doen dat noodgedwongen. Jammer genoeg nemen ze vaak niet de tijd om eens goed te onderzoeken, waar hun drijfveren, ambitie en passie liggen.

In deze snel veranderende wereld moeten bedrijven zich in no-time aanpassen aan de continue veranderende omgeving. Dat je een vak geleerd hebt is prettig, maar wat nu zeker telt is kijken naar jezelf. En neem daar de tijd voor, want door je persoonlijke vaardigheden te verbeteren krijg je meer plezier in je werk en je nieuwe uitdaging. Zo kom je erachter wat je sterke en te verbeteren eigenschappen zijn en kun je makkelijk met de snel veranderende omgeving meekomen. Ook doorpraten over passie, drijfveren en ambitie? Neem gerust contact met me op.

Afspraak maken

Bijdrage: Representanten € 35,- en vraaginbrengers € 65,- p.p. (incl. 21% BTW).

Aanmelden Workshop Opstellingen *
Hoe neem je deel? *

Trudy Schoonwater

Word je aangeraakt door deze blog, neem gerust contact met me op.